Aluminium & Titanium

Aluminium is nu iets meer dan een eeuw beschikbaar, en in die tijd heeft het op stormachtige wijze de wereld veroverd. Het is economisch een bijzonder belangrijk metaal. Aluminium is licht (slechts een derde van het gewicht van staal of brons), en even sterk, slijtvast en bestendig tegen corrosie (behalve spanningscorrosie). Het is een goede geleider, het vonkt niet, en het laat zich "gemakkelijk" vormen. Aluminium is daarmee het constructiemateriaal bij uitstek voor de vliegtuig- en ruimtevaartindustrie, maar niet voor motoren, want het wordt zachter bij verwarmen.

Titanium staat bekend om de goede corrosiebestendige eigenschappen (bijna net zo resistent als platina) en de gunstige sterkte-massaverhouding. Titanium is net zo sterk als staal, maar heeft slechts 60% van de dichtheid. Zoals meer metalen is titanium brandbaar in zuurstof, maar het is het enige metaal dat brandt in een atmosfeer van zuivere stikstof.

Deze materialen worden bij ons vooral gebruikt voor de lichtere werkstukken. De meest voorkomende werken in aluminium zijn de kleinere bakken, lichte frames en afwerklijsten in de bouw en auto-industrie. Zeer specifiek binnen het aluminium gebeuren is het laswerk. Op dit gebeid worden wij ook veel ingeschakeld door andere bedrijven, die zelf niet in staat zijn om aluminium te lassen. Hierbij valt op dat we veel machine-, auto- en motoronderdelen moeten lassen wanneer deze gescheurd of gebroken zijn.